''Gratis verzending op alle bestellingen vanaf €30,- (NL)’'

Nieuwe koffie: Indonesië Bondowoso

Indonesië Bondowoso

We mogen jullie (en onszelf) weer verblijden met een nieuwe koffieboon in ons assortiment: de Indonesië Bondowoso.  Na lang op zoek te zijn geweest naar een mooie koffieboon uit Indonesië hebben we deze, in samenwerking met The Coffee Quest, nu eindelijk gevonden. Het is een natural koffieboon die uitblinkt in haar volle body en zoete smaaktonen.

Wist je dat?
Indonesië een enorm groot aandeel heeft op de koffiemarkt. Ze staan met een jaar productie van meer dan 650.000 ton op nummer vier van de grootste koffieproducerende landen in de wereld. Het grootste gedeelte hiervan is afkomstig van de Robusta koffieplant. Dit is een plant die een betere weerstand heeft een daardoor dus makkelijker te verbouwen. Daarnaast bevat de Robusta twee keer zoveel cafeïne. De Indonesië Bondowoso is echter geen Robusta maar een Arabica uit Oost-Java.

Korte geschiedenisles
De Arabica koffieplanten zijn in de 17e eeuw door de Nederlanders naar Indonesië gebracht. Dit was in de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Indonesië werd destijds door de Nederlanders bezet.Nederland voerde tussen 1830 en 1834 het Cultuurstelsel in. Dit hield in dat de bevolking één vijfde van haar land in opdracht van de Nederlandse overheid moest verbouwen met exportproducten, bijvoorbeeld koffie, suiker, tabak of thee. Het verbouwen van de koffie vindt voornamelijk plaats op grote landgoederen die in de 18e eeuw door de Nederlanders zijn aangelegd.Naarmate de koffie-industrie destijds groeide, groeide ook de infrastructuur. Wegen, spoorwegen en scheepvaartlijnen brachten een nog nooit eerder vertoonde verbondenheid met de Indonesische eilanden. Dit natuurlijk omdat de koffiebonen van het midden van het eiland naar de havens werden vervoerd om vervolgens te exporteren.

Robusta in Indonesië
Tussen 1860 en 1880 sloeg de koffieroest-epidemie zijn intrede in Azië. Vele plantages in onder andere: Sri Lanka, Maleisië en Indonesië werden weggevaagd. Er was geen oogst meer en dus geen handel in koffie. Om de industrie te redden, werd de koffiesoort Robusta royaal verspreid door Azië. Deze plant heeft een grotere resistentie en was niet gevoelig voor koffie-roest. Op die manier heeft de Robusta koffie het grootste aandeel gekregen in Indonesië.

Indonesië Bondowoso
De Arabica-koffieproductie op Java vindt plaats op het Ijen-plateau, aan de oostkant van Java, op een hoogte van meer dan 1400 meter. Verwacht van onze nieuwe koffie: de Indonesie Bondowoso een volle body, zoete tonen en weinig zuren.

Zin gekregen in een bakkie?
Bestel dan nu snel je koffiebonen!