''Gratis verzending op alle bestellingen vanaf €30,- (NL)’'

Hoe wordt koffie gemaakt?

Hoe wordt koffie eigenlijk gemaakt?

Koffie is voor velen van ons een onmisbaar ochtendritueel. De geur van vers gezette koffie in de ochtend kan ons een warm en welkom gevoel geven. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe koffie eigenlijk wordt gemaakt, vanaf het moment dat de koffieplant groeit tot het in je kopje belandt? Laten we een reis maken door de fascinerende wereld van koffieproductie en ontdekken hoe dit heerlijke brouwsel tot stand komt.

Stap 1: De Koffieplant

Alles begint met de koffieplant, die voornamelijk groeit in tropische klimaten rond de evenaar. Er zijn twee hoofdsoorten koffiebonen: Arabica en Robusta. Specialty Coffee is bijna altijd Arabica vanwege zijn hogere complexiteit en prettigere smaak. De koffiebessen groeien aan de koffieplant en rijpen in ongeveer negen maanden. Ze veranderen van groen naar rood wanneer ze rijp zijn voor de oogst. Het duurt wel 3 tot 5 jaar voor een nieuwe koffieplant in haar beste productiejaren komt. Specialty koffie boeren zijn altijd bezig hun methodes te verbeteren waardoor er het jaar erop nog betere koffiebessen groeien.

Stap 2: De Oogst

De oogst is een arbeidsintensieve klus. Koffiebessen worden vaak met de hand geplukt, Brazilië is hierop een uitzondering, door het relatief vlakke landschap en grote koffieplantages wordt hier vaak machinaal geoogst. Het is belangrijk om alleen de rijpe bessen te oogsten, aangezien onrijpe bessen de smaak van de koffie kunnen aantasten. Na de oogst worden de bessen gescheiden van de takken en voorbereid voor verdere verwerking.

Stap 3: Het Verwerkingsproces

Er zijn verschillende methoden om koffiebessen te verwerken, maar de twee meest voorkomende zijn de gewassen en ongewassen methode, ook wel washed & natural. Bij de gewassen methode worden de bessen gewassen en het vruchtvlees verwijderd, gaan ze de fermentatietank in voor enkele uren tot enkele dagen waarna de bonen worden gedroogd. Bij de ongewassen methode worden de bessen in de zon gedroogd met het vruchtvlees er nog omheen. Drogen gebeurd vaak op grote “koffiebedden” in de zon. Het kan enkele dagen tot weken duren tot het gewenste vochtgehalte bereikt is. Wat na deze stap overblijft noemen we groene koffiebonen. De groene koffiebonen worden nu vaak gescand op kwaliteit, en de mindere bonen worden verwijderd.

Stap 4: Het Branden van de Koffiebonen

Een van de meest cruciale stappen in het koffieproductieproces is het branden van de bonen. Tijdens het branden ontwikkelen de bonen hun kenmerkende smaak en aroma. Het brandproces is een complexe dans van temperatuur en tijd en vereist veel vakmanschap. Licht gebrande bonen hebben een mildere smaak waar de smaaktonen uit de boon zelf vaak meer naar voren komen, terwijl donker gebrande bonen een sterkere en wat bitterdere smaak hebben.

Stap 5: Het Malen van de Koffie

Na het branden worden de koffiebonen gemalen tot de gewenste korrelgrootte. Het maalproces varieert afhankelijk van hoe je je koffie wilt zetten. Voor espresso heb je bijvoorbeeld een fijne maling nodig, terwijl je voor een French Press grovere korrels wilt. Vers malen heeft veel invloed op de smaak van je koffie. We raden daarom altijd aan om ongemalen koffie te kopen en thuis zelf te malen. De Baratza Encore is een goed instapmodel hiervoor.

Stap 6: Het Zetten van de Koffie

Nu zijn we bij de laatste stap beland: het zetten van de koffie. Er zijn talloze manieren om koffie te zetten, zoals met een espressomachine, percolator, filterkoffiezetapparaat, of met de hand met behulp van methoden zoals de pour-over of AeroPress. Water gaat door de gemalen koffie en extraheert de smaken uit de koffie. De tijd, hoeveelheid water en de druk waarmee het water door de koffie wordt geduwd bepaald de uiteindelijke smaak van het bakkie koffie.  

Koffie is dus het resultaat van een langdurig proces, dat begint bij de groei van de koffieplant en eindigt in je kopje. Elke stap in dit proces heeft invloed op de uiteindelijke smaak en kwaliteit van de koffie die je drinkt. Bij Badeta zijn we elke dag bezig om samen met de boeren elke stap te perfectioneren. Dus, de volgende keer dat je geniet van een kopje koffie, kun je met nog meer waardering denken aan de reis die deze koffiebonen hebben afgelegd om in jouw kopje terecht te komen. En wie weet, misschien zal je de smaak nog meer waarderen na deze korte reis door de wereld van koffieproductie. Proost!

Breng je koffie thuis naar een nieuw niveau met een eigen koffie maler!
Het ideale instapmodel

Wil jij nou nog lekkerdere koffie thuis? Zorg dat je je koffie zelf vers maalt. De maler is net zo belangrijk als je machine of zetmethode. Wij raden de Baratza Encore altijd aan als perfecte starters maler, van espresso tot filter.