''Gratis verzending op alle bestellingen vanaf €30,- (NL)’'

Wat is Third Wave coffee?

Wat is Third Wave coffee?

Er worden soms termen naar je hoofd geslingerd die eigenlijk alleen maar vraagtekens oproepen. Zo ook de term: Third Wave Coffee. Waar gaat dit nou precies over? En wat is dan eigenlijk de First- en de Second Wave Coffee? En is er een verschil met Specialty Coffee? Wij gaan proberen antwoord te geven op al deze vragen, dus lees vooral verder.

Terug in de tijd

Om de term Third Wave Coffee te begrijpen is het belangrijk om even terug te blikken in de geschiedenis van koffie. Rond 1700 ontstond er in de koffie consumptie een bovenmatige groei. Dit resulteerde in extreme vraag naar kwantiteit en weinig tot geen vraag naar kwaliteit. Men was zich vaak niet eens bewust van het feit dat koffie van een echte plant komt. Koffie had tevens ook meer een fabrieksuitstraling. Er werd namelijk geen aandacht besteed aan het land van herkomst, verwerkingsmethoden of andere kwaliteitskenmerken van de koffie. Daarnaast kwam de koffie bijna altijd in de vorm van voorgemalen- en instantkoffie.Het belangrijkste doel tijdens deze golf is ervoor zorgen dat koffie een basisproduct in alle huishoudens wordt.

Second Wave Coffee

De tweede golf is te danken aan grote koffie ketens als Starbucks die in de jaren ‘70 een opmars maakte in de U.S. met fysieke koffiebars. Er ontstond een shift van massaproductie naar een belevenis waarmee er meer interesse kwam naar kwaliteit en achtergrond van de koffie. Het wordt tijdens deze golf eerder een luxeproduct dan een noodzaak. Tijdens deze golf kregen termen als ‘latte’ en ‘frappuccino’ naam. En werden smaken toegevoegd door middel van siroopjes. Uiteindelijk ligt de focus in deze golf nog niet helemaal op de koffie zelf maar meer op de ervaring en de verscheidenheid aan soorten dranken en smaken.

Third Wave Coffee

Dan zijn we nu aangekomen bij Third Wave Coffee. Deze golf begon vorm te krijgen aan het begin van de 20’e eeuw en is vervolgens blijven groeien. In plaats van aandacht schenken aan de belevenis van koffie drinken, worden nu alle schakels in de keten uitgelicht. De aandacht verschuift naar het land van herkomst, de koffieproducent, de verwerkingsmethoden en vervolgens het branden en zetten van de koffie. Omdat alle schakels de verdiende aandacht krijgen, wordt er veel meer focus gelegd op de kwaliteit. Er ontstaat een aanzienlijke stijging van single-origin koffies en bonen worden erkend vanwege hun unieke smaakprofielen. We zijn op gestructureerde wijze gaan proeven en smaakprofielen gaan ontwikkelen. Ook ligt de nadruk in de Third Wave op een lichtere en verse branding en is het aantal zetmethodes uitgebreid. Latte art komt in beeld en de industrie organiseert evenementen en competities om koffieliefhebbers samen te brengen en het niveau naar een hoger level te tillen. De focus tijdens deze golf ligt op het verhogen van de koffiekwaliteit, directe handel en duurzaamheid. Daarnaast streven we naar zoetheid, aciditeit en meer balans in onze koffies.

Is er een verschil tussen Third Wave Coffee en Specialty Coffee?

Het antwoord is kortweg: ja. Ga er maar vanuit dat Specialty Coffee een algemene term is met betrekking tot de kwaliteit koffie. De SCA (Specialty Coffee Association) heeft een gestandaardiseerde methode ontwikkeld om koffie te scoren. Zodra koffie een minimale SCA-score van 80 punten heeft, mag het worden verkocht als Specialty Coffee. Third Wave Coffee daarentegen is eerder een soort beweging. Het is inderdaad zo dat binnen deze beweging Specialty Coffee een opmars heeft gemaakt, maar dat maakt Specialty Coffee een onderdeel van Third Wave Coffee.

Genieten van jouw Coffee?
Zet een Chemex!

De chemex is ontworpen in 1941. De Chemex is altijd populair geweest en door het design wordt die ook vaak neergezet als hip object in een koffiezaak of thuis in je keuken. Naast het prachtige design maak je ook heerlijke filterkoffie met de Chemex!