''Gratis verzending op alle bestellingen vanaf €30,- (NL)’'

Waarom Agroforestry de toekomst is

Waarom Agroforestry de toekomst is

Intensieve landbouw is een grote bedreiging voor natuurbehoud. Daarom zijn we blij een nieuwe beweging te zien onder jonge Braziliaanse koffieondernemers. In het volgende stukje vertellen we je graag meer over Agroforestry: een duurzame manier van landbouw. Wist je trouwens dat onze Braziliaanse koffiebonen afkomstig zijn van de Fazenda Pedra Preta; voorloper op het gebied van Agroforestry in de koffiewereld.

Wat is Agroforestry?

Agroforestry is een vorm van landmanagement waarbij men gebruik maakt van intercropping. Denk daarbij aan een meervoudige teeltmethode waarbij twee of meer gewassen naast elkaar worden gekweekt. Het doel hiervan is om een meerlaags-ecosysteem te creëren ter bescherming van de grond en de biodiversiteit.Bij Agroforestry wordt het land vaak opgebouwd in verschillende etages, dus onder een laag gewas en daarboven een laag bomen. Op die manier worden alle natuurlijk hulpbronnen, zoals zonlicht en regen, efficiënter benut. En door verschillende teelten te combineren, verbeter je daarnaast de bodemvruchtbaarheid en de biodiversiteit van het landschap. Tegelijkertijd reduceer je de hoeveelheid kunstmest en bestrijdingsmiddelen vanwege positieve interactie tussen verschillende gewassen.

Het belang van Agroforestry
Door Agroforestry-systemen te introduceren, kunnen boeren gezonde ecosystemen onderhouden terwijl ze daarnaast een duurzaam inkomen genereren door middel van meerdere marktgewassen. De ecologische voetdruk die de boeren achterlaten wordt hierdoor enorm verkleind.

Eduardo van Pedra Preta
Een grootschalige pilot is nodig om de schaalbaarheid van Agroforestry aan te tonen.Via The Coffee Quest zijn we meer te weten gekomen over de activiteiten van Eduardo Ferreira de Sousa. Een jonge koffieboer van Fazenda Pedra Preta: een koffieplantage in het noordoostelijke puntje van de Mantiqueira de Minas regio.Eduardo haalde zijn diploma Coffee Economics and Science in Italië en schreef zijn masterscriptie over Agroforestry. Na zijn studie kreeg hij de kans om de Fazenda Pedra Preta over te nemen brengt daarmee de theorie uit zijn masterscriptie nu op zijn eigen boerderij in de praktijk.

Positieve resultaten
Eduardo is inmiddels twee jaar bezig met het project. De voordelen die hij voor zijn boerderij ondervindt, zijn onder meer; gereguleerde temperaturen, voorkomen van uitbraken van plagen en ziekten, verbeterde bodemkwaliteit en biodiversiteit. Daarnaast zorgt de Agroforestry voor alternatieve inkomens en vermindering van het gebruik van meststoffen. Tegelijkertijd hebben al deze aspecten een positieve impact op de omliggende percelen.

Uitdaging
De positieve resultaten van Fazenda Pedra Preta zijn niet per se verrassend. Wereldwijd hebben Agroforestry-systemen namelijk al bewezen het ecologische evenwicht te herstellen. Dat komt voort uit: bodemherstel, toenemende biodiversiteit, het optimaliseren van natuurlijke bronnen en het reduceren van de CO2-voetafdruk.De uitdaging is echter om meer conventionele landbouw om te zetten naar Agroforestry-systemen. Hierbij moet gekeken worden naar alle aspecten rondom de landbouwgrond. Vervolgens moet er de juiste keuze van gewassen gemaakt worden om het systeem te optimaliseren.

Betaal mee aan het Agroforestry onderzoek! The Coffee Quest is gestart met een project om het onderzoek naar Agroforestry voor koffieboeren in Brazilië te ondersteunen. Wij doen hier natuurlijk aan mee! Dit betekent dat voor elke zak die wij afnemen, we 99 euro extra betalen. Dat bedrag wordt direct geïnvesteerd in het onderzoek. Dus wanneer jij een zakje koffie bij ons koopt, betaal ook jij automatisch mee aan een duurzame manier van landbouw. Kortom: win win win! Wil je meer zien van het project? Kijk dan eens op Instagram.

Help mee aan Agroforestry onderzoek!

Voor elke groene koffiezak die wij afnemen, betalen wij 99 euro extra. Dat bedrag wordt direct geïnvesteerd in het onderzoek.