''Gratis verzending op alle bestellingen vanaf €30,- (NL)’'

Koffiereis: Nicaragua + El Salvador

Het was koud en regenachtig toen we op Schiphol aankwamen voor vertrek. Gelukkig zag het weerbericht er voor Managua er een stuk beter uit! Na een korte retraite in San Juan del Sur zetten wij samen met goede vriend en importeur Friso koers richting Ocotal in de regio Nueva Segovia waar wij hartelijk worden ontvangen door Julio en Octavio Peralta. De twee neven die samen zes finca's beheren en ook nog de export verzorgen voor heel wat andere producenten in de regio.

Afgelopen seizoen hebben we al de EL 90 van de Peralta's mogen branden, en dat was voor ons genoeg reden om eens langs te gaan bij de heren. Vijf dagen lang gaan we van de ene naar de andere finca en leren we alles over de verschillende variëteiten, verwerkingsmethodes en quality control. Aan het einde van ons bezoek krijgen we de verschillende koffie's te proeven tijdens een cupping.

Na de uitgebreide cupping wisten het meteen, er zaten drie lots tussen die we moesten hebben. En wel de volgende drie:Los Lirios, Finca La Argentina. Deze Catuaí is zo mooi in balans met een ronde body van walnoot en chocolade. Echt een ontzettend vriendelijke koffie die iedereen een plezier zal doen. Door de Red Honey verwerkingsmethode heeft de koffie een wat zoete nasmaak. De Los Lirios zal voornamelijk als espresso in de smaak vallen. We hebben hier de hele lot van, wat inhoudt dat we "maar" zes balen koffie hebben. Zorg dus dat je er snel bij bent want op=op! Ortéz, Finca El Bosque. Deze Catuaí Natural heeft een beetje het zelfde smaakprofiel als de Los Lirios maar is een stuk extremer in de uitvoer hiervan. Door het Natural process heeft er behoorlijk wat fermentatie plaatsgevonden en maakt deze koffie nog een stuk zoeter en kruidiger. Deze koffie zal zowel als espresso danwel filter de smaakpapillen aangenaam verrassen!

La Cascada, Finca Cerro de Jesus. Deze koffie heeft bij ons misschien wel de meeste indruk achtergelaten. De gewassen Maracaturra (een kruising tussen Maragogype en Caturra) geeft zoveel heerlijke aroma's dat je bij het ruiken van de koffie al in extase raakt! De florale tonen vliegen je om de oren maar tegelijkertijd is de La Cascada ook ontzettend delicaat. Een prachtige balans voor een fantastische filterkoffie dus! Ook hier hebben we het hele lot bemachtigd en dat bestaat uit welgeteld één baal! Dit is dus letterlijk een "Limited Edition."Mocht je nou graag op de hoogte gehouden worden over deze koffie's en graag een heads-up ontvangen als deze beschikbaar zijn, meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Meer leren over koffie?

Wil jij meer leren over het maken van een espresso of zet jij liever een lekkere filter koffie? Alles komt aan bod in dit boek. Trouwens, ook leuk als cadeau!