''Gratis verzending op alle bestellingen vanaf €30,- (NL)’'

Hoe ziet het beste espressokopje eruit?

Hoe ziet het beste espressokopje eruit?

Net als bij wijn is de vorm en het materiaal van je drinkgerei, nu dus je espressokopje, van belang voor de smaak. Je gebruikt namelijk meerdere zintuigen om te proeven: de ogen, neus en mond. Zowel geur als zicht beïnvloedt smaak in elke situatie. Een kopje dat rekening houdt met alle zintuigen is dus van belang voor jouw espresso.Sommige kopjes zijn ontworpen om het beste uit je koffie naar boven te halen, zoals het espressokopje, waar andere kopjes dan weer zijn ontworpen voor een meer praktisch doel, denk hierbij aan to-go cups. We gaan nu kijken naar de criteria voor je espressokopje om tot een optimale drinkervaring te komen.Het beste espressokopjeVoor espresso is en blijft het porseleinen kopje het meest geschikt. Het ligt lekker in de hand en heeft een prettig mondgevoel. Daarnaast is porselein erg sterk materiaal waardoor het glazuur niet barst en je geen strepen krijgt in je kopjes. Bovendien is porselein altijd dezelfde witheidsgraad en verkleurt niet na langdurig gebruik. Je kopjes blijven er dus altijd mooi uitzien.Verder zijn er nog enkele criteria om het aroma van je espresso optimaal tot zijn recht te laten komen in een espressokopje:

  • De toelopende rand van het kopje moet niet te dun en niet te dik zijn om het juiste gevoel te geven op de lippen. De binnenhoek van de rand stuurt hoe de koffie in de mond vloeit en bepaalt de smaakbalans.
  • Het oor van je espressokopje is een ergonomisch ontwikkeld aspect. Het gat moet groot genoeg zijn om een vinger doorheen te steken met daarnaast ruimte bovenop om je duim om te leggen. Dankzij dit ontwerp houd je gemakkelijk het kopje recht en laat je hem niet uit je handen glijden.
  • Bol- of eivormig om de vloeistof af te remmen en de crema intact te houden. Een zachte, ronde binnenkant laat de crema zachtjes landen en behoudt zijn textuur, warmte en visuele aantrekkingskracht.
  • Dikke wand (minstens 5 mm) zodat het kopje niet te heet wordt. Om diezelfde reden moet de massa van het kopje minstens 120 gram bedragen.
  • Diameter gemeten ter hoogte van de cremalaag voor 25 ml koffie: tussen de 45 en 50 mm.

Wil jij ook het beste espressokopje?

De Badeta Kop & Schotel voldoen aan alle eisen van een perfect espressokopje! Natuurlijk kan je er ook de heerlijkste cappuccino's uit drinken.