''Gratis verzending op alle bestellingen vanaf €30,- (NL)’'

De perfecte cremalaag

Hoe ziet de perfecte cremalaag er nou eigenlijk uit? Ben jij een fervent espressodrinker, koffienerd of houd je simpelweg wel van een espressootje op zijn tijd? Dan heb je de term cremalaag vast al eens gehoord. De crema is het enige puur visuele aspect van espresso. De kleur, dikte en het gemarmerde effect zeggen niet per se veel over de smaak van de koffie maar wel over de versheid van de koffie, de branding en de kunde van de barista.

Lichte crema
Als de crema erg bleek is, niet de hele bovenlaag bedekt of in minder dan vier minuten verdwijnt, heeft dit waarschijnlijk te maken met de koffiebonen. De kans is groot dat deze te licht gebrand zijn of niet meer vers zijn. Daarnaast kan het duiden op een te grof gemalen koffie of door het gebruik van te weinig koffie waardoor de espresso mogelijk te weinig is geëxtraheerd. Minder vaak voorkomende oorzaken van dunne crema kunnen zijn als de druk van de machine te laag is of de temperatuur van het water te laag is.

Donkere crema
Een donkere, ongelijkmatige en soms bruisende crema kan worden veroorzaakt door te veel geëxtraheerde espresso. De kans is groot dat er een te grote dosering koffie is gebruikt of dat de koffie te fijn is gemalen. Het kan daarnaast ook duiden op te heet water.

Koffievariëteit en verwerkingsmethoden
De koffievariëteit heeft daarnaast nog invloed op de cremalaag. Honey en natural verwerkte koffiebonen produceren meestal meer crema. Dit wordt veroorzaakt door de hogere aanwezigheid van lipiden, vetten, eiwitten, suikers en mineralen in de koffiebonen. Een gewassen koffie produceert daarom vaak minder crema. Wanneer je kijkt naar de variëteit zie je dat een Robusta vaak een vollere crema heeft, echter is deze al snel minder compact en aromatisch dan de crema van een Arabica.

Balans
De crema is natuurlijk het eerste wat je ziet aan een espresso die je uitserveert. Daarom is het van belang dat deze er goed uitziet; niet te donker en niet te licht. Maar uiteindelijk heeft het geen grote invloed op de smaak van je espresso. De ervaring leert dat je niet weet hoe de koffie gaat smaken door alleen naar de crema te kijken. Je kan een prachtige cremalaag hebben en nog steeds een slechte smaak. Of andersom. Het belangrijkste is dat je espresso in balans is. De cremalaag is vaak wat bitter van smaak, dit is dus niet het enige dat je wilt proeven. Zoek naar de balans tussen zuurgraad, zoetheid en bitterheid, want pas dan heb je de perfecte espresso.

Thuis de lekkerste koffies zetten?

Leer alles over The Best Coffee at Home in het boek van James Hoffmann!