''Gratis verzending op alle bestellingen vanaf €30,- (NL)’'

De kracht van Blends


En waarom we net zoveel van blends houden als van single origins

Simpel gezegd is een blend een combinatie van verschillende soorten koffiebonen. Dit kunnen bijvoorbeeld koffiebonen uit verscheidene landen of werelddelen zijn. Maar het kan ook een combinatie zijn van Arabica of Robusta bonen. Het voordeel van een blend is dat je veel invloed hebt op de smaak. Waar de smaak van single origins bij elke oogst kan veranderen, is een blend vanwege de samenstelling vrij consistent in smaak.

Sommige klanten zijn op zoek naar verrassende, nieuwe smaken. Maar het komt ook regelmatig voor dat een klant onze bar binnenkomt en ‘een gewone kop koffie’ wilt. Daarom bieden wij altijd een selectie van zowel klassieke als uitdagende en experimentele koffiesoorten aan.

De grote commerciële blends

Koffie is een natuurproduct. Wat daarbij komt kijken is dat een oogst nooit hetzelfde is. In de specialty coffee-wereld wordt dat niet als een probleem gezien. Echter willen grote koffieketens overal ter wereld hetzelfde bakkie aan kunnen bieden. Vergelijk dit met een McDonalds: waar jij je burger ook haalt, deze is overal hetzelfde. Maar hoe werkt dit dan in de koffie-industrie? Wanneer je prioriteit geeft aan een consistente smaak is de eenvoudigste methode om dit te doen: je bonen donker branden. Zodra je bonen donker brandt verdwijnen de fruitzuren en anderen karakteristieke smaken van een koffieboon en blijft er een donkere, bittere smaak over. Deze donkere, bittere smaak is niet te onderscheiden van een andere donkere bittere smaak. Dus hiermee heb je een koffie gecreëerd die in principe overal hetzelfde smaakt.

Specialty coffee blends

Maar hoe kan een specialty coffee branderij nou zorgen voor een uniforme smaak zonder de koffieboon te verbranden? Als brander is de smaak je uitgangspunt. Je wilt de juiste balans vinden tussen bitters, aciditeit en zoetheid. Daarnaast wil je een bepaalde hoeveelheid body terugvinden in je koffie. Om dit te bereiken zoek je bonen die samen aan jouw gewenste smaakprofiel voldoen. Zodra een van deze bonen niet meer voldoet aan jou wensen, ga je op zoek naar een vervanger. Op die manier kun je kleine elementen in je blend aanpassen maar blijf je streven naar dezelfde smaak. Dit vraagt de nodige expertise van de brander, maar een mooie blend is de moeite zeker waard.

Badeta Blend

Wij zien onze blend als een vriendelijke, geruststellende koffie. Wanneer je even geen zin hebt om verrast te worden, is de blend een heerlijke koffie zowel als espresso als met melk. De zachtheid en warme chocoladetonen brengen je comfort. En verwar comfort zeker niet met saaiheid. Want zo zullen wij deze Blend zeker niet omschrijven. Wij hebben gekozen voor de volgende combinatie om een consistent lekker smaakprofiel te creëren:
Ethiopië – aciditeit, levendigheid
Brazilië – donkere chocolade, body
Colombia – zachtheid, zoetheid en floraliteit
Onze blend is altijd verkrijgbaar als espresso in de bar. Daarnaast voeren wij altijd nog een tweede koffie op de maler, deze wisselt elke twee weken. Zo is er altijd een passende smaak te vinden, ongeacht wat je lekker vindt. We houden er ook van om je uit te dagen nieuwe dingen te proberen en je smaak te ontwikkelen. Vraag onze barista’s hiervoor om advies.

Badeta Blend
Onze allemansvriend

Verwacht een espresso die smelt op je tong als een heus bonbonnetje. Ook uitermate geschikt voor koffie’s met melk.